NIEUWS - 24/01/18 Inspirerend college over de AVG rijker

25 mei is het zover. Dan is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. Deze nieuwe, vervangende privacywetgeving is al aangekondigd in 2012 en eigenlijk al een tijdje van toepassing. Toch hebben veel organisaties onvoldoende kennis van alle veranderingen, die deze wet teweegbrengt. Gelukkig is onze kennis vanochtend flink bijgespijkerd door Paul Arentshorst en Michel Snitjer van checkjedatalek.nl. Zij gaven ons op kantoor een interessant college over deze complexe materie.

Deze inspirerende sessie was meer dan welkom. Want net zoals heel het Europese bedrijfsleven, hebben ook wij te maken met de verwerking van persoonsgegevens en dus de nieuwe wetgeving hieromtrent. De AVG dwingt organisaties transparanter om te gaan met hun verkregen data. Zorgt ervoor dat de privacyrechten flink worden uitgebreid en stelt organisaties verantwoordelijk voor een correcte vergaring, archivering en toepassing van persoonsgegevens. Bovendien krijgen de toezichthouders tanden. Wie de nieuwe regels niet naleeft, riskeert een boete die kan oplopen tot wel twintig miljoen. Als zelfs dít bedrag een habbekrats blijkt, dan wordt er vier procent van de wereldwijde jaaromzet in rekening gebracht.

Of de soep ook echt zo heet gegeten wordt, zal moeten blijken. Maar voor ons reden genoeg om er alles van af te willen weten. Bedankt Paul en Michel!

Mart Hulshof
Ongewoon